U bent hier

Het Stabat Mater van Pergolesi

Naast het kruis, met schreiende ogen,
stond de moeder, diep bewogen
toen de Zoon te sterven hing….

Zo begint de door Willem Wilmink indertijd geschreven hertaling van de tekst van het Stabat Mater. Deze tekst is een beschrijving van het lijden van Maria. Het oorspronkelijke gedicht, in middeleeuws Latijn geschreven, is waar-schijnlijk van de hand van een Franciscaner monnik. Oorspronkelijk was het bedoeld voor persoonlijke meditatie. Uiteindelijk werd het onderdeel van de Rooms-katholieke liturgie.
Door de eeuwen heen hebben talloze componisten deze tekst op muziek gezet. De versie van Pergolesi is veruit de beroemdste. Giovanni Battista Pergolesi (1710 – 1736) koos voor een eenvoudige bezetting: slechts twee solostemmen, twee violen, een altviool en continuo. Juist daardoor raakt de muziek bij de toehoorder diepe universele gevoelens. Het stuk is van een ongeëvenaarde grootsheid, die juist in de Lijdenstijd oproept tot contemplatie.
De sopraan Ilse van Griensven en de mezzosopraan Marion Röber voeren dit werk uit samen met de nog jonge musici Dora Raykova en Mathis Raykov, op viool en cello. Zij worden daarbij ondersteund door de professionele musici Suzanne Broekhuijsen (viool) en Liga Vilmane (kistorgel). Liga Vilmane is organist en klavecinist. Zij trad in Losser al meerdere keren op.
Voorafgaand aan de uitvoering van het ‘Stabat Mater’ zullen nog twee andere korte stukken worden uitgevoerd.

Waar: Protestantse kerk Losser
Wanneer: zondag 31 maart 2019
Tijd: 15.00 uur
Toegang: € 10,00 (incl. een consumptie)

Kaarten verkrijgbaar bij Wilma ten Bolscher en ’s middags aan de kerk.

 

zondag, 31 maart, 2019 - 15:00