U bent hier

Lezing Marc Chagall

De Christusgestalte in het werk van Marc Chagall
Drs. Ruud Bartlema

Een lezing aan de hand van beelden van zijn werk.

Chagall, Calvary ; 1912 De visie van Marc Chagall op de Christusfiguur

Zoals in het gezamenlijke programmaboekje Bezinning & Inspiratie van de PG Losser en PG Glanerbrug is te lezen, vindt op 31 oktober a.s. de lezing van drs. Ruud Bartlema plaats over ‘de Christusgestalte’ in het werk van Marc Chagall.

Ruud Bartlema (geb. 1944) studeerde theologie aan de Universiteit van Amsterdam, met speciale belangstelling voor mystieke stromingen in het Jodendom. Daarnaast bekwaamde hij zich als beeldend kunstenaar in dezelfde stad, volgde lessen in beeldhouwen en schilderen bij Maarten Krabbé. Al meer dan een kwart eeuw is hij gefascineerd door het werk van Marc Chagall en geeft daar regelmatig cursussen en lezingen over. Ook leidt hij reizen naar het werk van Chagall in Nice en langs glasramen in Noord Frankrijk en Duitsland.   

Marc Chagall was een fenomeen. In 1887 geboren in de Wit Russische provinciestad Vitebsk en opgegroeid in een typisch joods gezin dat de sfeer ademde van de mystiek van het Chassidisme. Hij heeft tot aan zijn dood geschilderd vanuit een diepe indruk die de verhalen en ervaringen van zijn kindertijd op hem maakten. Hij heeft zich in zijn werk intensief beziggehouden met de Christusgestalte zoals die in de kerk wordt beleden. Vanuit zijn Joodse achtergrond komt hij tot een opmerkelijke visie, waarbij zijn schilderij ‘De witte kruisiging’ uit 1938  een belangrijk document vormt.

Aan de hand van beelden van schilderijen en glasramen, laat Ruud Bartlema de ontwikkeling zien van Chagall’s kijk op Jezus van Nazareth.

Waar: Kerk van de Protestantese Gemeente te Glanerbrug

Anders dan in de kerkdiensten is toegang alleen mogelijk met geldige Coronacheck (via app of op papier

Wanneer: zondag 31 oktober 2021
Tijd: 15.00 uur
Toegang: € 6,00 (incl. een consumptie)
Aanmelden noodzakelijk via [javascript protected email address]

of telefonisch (053 538 3152)

zondag, 31 oktober, 2021 - 15:00